May
14
2015

Kako napraviti prekrasne proljetne fotografije?

Nema savršenijeg razdoblja za fotografiranje od proljeća. Zimi je kraj i priroda se ponovno budi.

Prema tome, uzmite svoj fotoaparat i krenimo u prirodu. Htjeli bi vam pomoći s par ideja kako bi napravili još ljepše fotografije.

tumblr_inline_n2zqj40stM1qgmw0r

Kao kroz oči pčelica   

 Cvijeće je savršena tema za fotografiranje. Pratite kako raste, pušta latice, razvija popoljak i cvijet. I sve to čini vrlo sporo, pa tako imate vremena izvršiti odgovarajuće postavke.

 Pogledajte od kuda dolazi svjetlost i pronađite najbolji kut. Stvarno je predivno kada se sunce nalazi iza objektiva, a latice i listovi imaju proziran efekt.

 Sagnite se ili legnite na tlo kako bi fotografirali iz što nižeg kuta. Pripazite i na kompoziciju. Neka naglasak teme bude na jednoj strani umjesto u sredini fotografije ili smanjite sliku kako bi popunili prostor.

 Snimite sasvim male detalje i boje. Igrajte se sa dubinom. Za niže područje dubinske oštrine upotrijebite veliki otvor zaslona. Ova tehnika predivno uzdiže temu iz pozadine.

Nije samo cvijeće posebno već i pupoljci, oni predstavljaju proljeće, obećavaju obnovu.

2

U inat kiši

Dakako, uz proljeće ide i kiša. Vlažno i hladno vrijeme nitko ne voli. Obucite topliju odjeću i izađite na kišu. Uz prigodnu odjeću, uživat će te i shvatiti da je i kiša tema koja se ne propušta.

Ako još pada, gledajte kapljice koje se odbijaju od površina kao mogućnost za savršenu foto temu. Iskoristite odraz lokvica, sagnite se i potražite odgovarajući kut kako bi se refleksija slike što bolje vidjela. Nemojte koristiti blic jer se može i on reflektirati o površinu.

Uz pomoć tronožca i dugog vremena osvjetljavanja možete napraviti zapanjujuće fotografije. Komponirajte fotografiju, koristite ND filter (Neutral density), koji omogućuje dugo vrijeme osvjetljavanja. Kao rezultat dobit ćete oštru fotografiju, a voda će biti tekuća i meka.

Ni pljusak nemojte izostaviti. Odrasli bježe od kiše kako ne bi postali mokri, dok djeca- ako im dopuste- zabavljaju se skačući po lokvicama. Obje situacije pružaju odličnu mogućnost za snimanje fantastične fotografije.

Poslije kiše priroda je još ljepša sa kapljicama na biljkama u kojima se odražava okolina. Svaka kapljica predstavlja zasebni minijaturni svijet. Koristite makro funkciju te pripazite na osvjetljenje i snimite začaravajuću prirodu u krupnom planu.

 

Gledajte prema gore

Drveće počinje listati, a kroz krošnje blago plovi svjetlost Sunca. Usmjerite fotoaparat prema nebu. Drveće izgleda kao da je visoko do neba, a kroz listove se probija sjena Sunca. Savršenu snimku možete dobiti zahvaljujući kontrastu mladih zelenih listovima i plavoj boji neba.

Dodajte okvir fotografiji

Grane drveća pune cvijetova daju savršen okvir fotografijama. U kompoziciji zamislite jednu granu s tek procvalim cvjetovima i s time dajte novu dimenziju fotografiji koja pomaže da se pažnja privuče na odabranu temu. Ne postoje pravila, ovakav okvir ne mora uokružiti rub fotografije, dovoljno je ako s jedne strane proteže u fotografiju. Igrajte se sa dubinom, odlučite što želite da bude oštrije: grana ili pozadina iza nje.

 

Budite strpljivi

Ponekad se mora duže čekati za savršeni trenutak. Možda je trenutačno oblačno, no vrijedi sačekati da se Sunce promoli kroz oblake i tako da savršeno osvjetljenje krajoliku.

Pripremite se, postavite sve na fotoaparatu, i tako sigurno nećete propustiti trenutak koji ste čekali.

Sunčani portret

Postavite svoj model tako da mu zrake Sunca bočno osvjetljuje lice. Za ublažavanje sjene koristite blic, tako će te dobiti posebnu, blistavu portret fotografiju.

 

Fotografije u zlatnim satima

To je skoro obavezno svim fotografima. Zlatni sati su prvi i zadnji trenutci dana, vrijeme kada se Sunce diže i prije nego zalazi. Tada zrake oboje krajolik zlatnom bojom. Koristite nisko područje dubinske oštrine, kako bi zamagljena rosa oborena suncem stvorila začaravajući učinak.

Ako je vrijeme još svježe, možda uspijete snimiti prekrasan smrznuti detalj, prije nego li ga Sunce rastopi.

Dobro se pripremite

Proljetno vrijeme je promjenjivo. Provjerite imate li uz sebe nepropusnu torbu i kišobran a za sunčano vrijeme sunčane naočale i polarizirajući filter, tako će te sigurno imati sve što vam je potrebno za snimanje fotografija iz vaših snova.

Izvori fotografija:

http://bit.ly/1dJWqP9

http://bit.ly/1iwxNd4

http://bit.ly/OVfeVz

http://bit.ly/1m3Hfp4

http://bit.ly/1fXn3A5

http://bit.ly/1dmfcRK

http://dailym.ai/1h532fm

http://bit.ly/1gxdNso

http://bit.ly/1fXnev7

http://bit.ly/1oZio7y

http://bit.ly/NNXgDE

http://bit.ly/Qb8pjR

http://bit.ly/1eJmair

http://bit.ly/1mslnXs

http://bit.ly/1hVSOfl

http://bit.ly/1dmfB6W

http://bit.ly/1nWWkxi

http://bit.ly/1fefKV7

http://bit.ly/1nWWlBw

http://bit.ly/OQJjFW

http://bit.ly/1gxedyP

 

 

 

 

 

 

 

Cewe Blog

O autoru:

Bez obzira odlučite li se za proizvod kao što je CEWE FOTOKNJIGA, fotografija na platnu, cewe čestitke ili jedinstveni foto poklon u našem CEWE fotosvijetu ćete pronaći pravu mogućnost za sačuvanje Vaših najljepših fotografija u besprijekornoj kvaliteti. Kreativni team naše tvrtke od sada uz već navedene mogućnosti nudi Vam i nekoliko savjeta i korisnih ideja za fotografiranje sve profesionalnijih fotografija.

Odgovor