Jul
8
2015

Kako napraviti kvalitetne noćne fotografije!

Kako napraviti kvalitetne noćne fotografije!

Većina fotografa nakon zalaska Sunca spakira svoj fotoaparat i odlazi kući. No ono što nakon toga slijedi je neizostavna tema za fotografiranje. Nakon zalaska Sunca, do tad bijeli oblaci, sada već blistaju u ružičastim i narančastim bojama i te šarene, tople boje padaju na grad, odražavaju se na površinama i odijevaju krajolik u čarobne boje. Nakon toga slijedi plavi sat, kada Sunce upravo nestaje ispod horizonta, nebo još nije crno već blista u raznim nijansama plave boje. Sve to traje jako kratko, ovisno o mjestu i sezoni najviše 30 minuta. Dakle moramo se požuriti ako ne želimo propustiti taj trenutak. Ali i nakon toga šetajmo dalje i promatrajmo sjaj umjetnih svjetala. Neonska svjetla, semafori, izlozi, rasvjeta sve je to zanimljiva tema.

Koristite tronožac, isprobajte različito vrijeme ekspozicije i isječke slika.

Savjet 1:

Noćne snimke u gradu

Kako bi najbolje mogli predočiti atmosferu cijelog grada u noći, izaberite visoko mjesto izvan centra grada. Na primjer brežuljak, vrh visoke kuće ili televizijski toranj. Postavite fotoaparat na tronožac i napravite odgovarajuće postavke na fotoaparatu. Sa dužom ekspozicijom osvjetljenje automobila stvorit će vam predivnu atmosferu.

Savjet 2:

Silueta ispred dramatičnih oblaka

Silueta ispred dramatičnih oblaka

Nema ljetovanja bez klasične snimke zalaska Sunca, ali kasnije često ispada da fotografija nije ispala baš onako kako smo to zamislili. Fotografija je dosadna i bezbojna. Imamo jedan jednostavan trik za zanimljivu kompoziciju. Ova slika je zanimljivija sa siluetom crkve ili čempresa. Ako nema nikog drugog, zamolite Vašu pratnju da stane ispred osvjetljenja zalaska Sunca. Kako bi boje zalaska Sunca dobile još veći naglasak, balans bijele boje postavite na „Oblačno“ funkciju. Tako će boje biti toplije a atmosfera će biti još više naglašena.

Savjet 3:

Gradovi po noći

Boje i osvjetljenja u potpunosti preobraze gradsku atmosferu. Predmeti kao što su dizalice, skele, zapuštene zgrade uklapaju se u pozadinu, a rasvjeta ističe znamenitosti. Svaka destinacija ima znamenitosti koje su posebno lijepe pri večernjem svjetlu. Osvjetljene fontane, crkve, tržnice. Ako krenemo na noćno fotografiranje, nesmijemo zaboraviti ponijeti sa sobom tronožac i daljinski upravljač kako bi izbjegli trešnju fotoaparata. Umjesto daljinskog upravljača možemo koristiti i timer funkciju.

Gradovi po noći

Savjet 4:

Niski izvor svjetla

Ako krenete na noćni foto obilazak, ne zaboravite ponijeti sa sobom i neki izvor svjetla. Gradsko osvjetljenje najvjerojatnije nije dovoljno za podešavanje potrebnih postavka. Najbolja je svjetiljka za glavu jer tako obje ruke ostaju slobodne. Može nam smetati njezino prejako svjetlo, ako se ne može podesiti jačina osvjetljenja, stavimo na na nju foliju u boji. Ipak, najjednostavnije je isključiti svjetiljku nakon podešavanja fotoaparata, i tako njezino svjetlo neće utjecati na ekspoziciju. Možete koristiti svjetiljku ili svjetlo mobilnog telefona. Za smartphone se može preuzeti aplikacija svjetiljke koja je savršena za tu svrhu.

Savjet 5:

Za ovakve snimke najbolje je izabrati CEWE FOTOKNJIGU sa sjajnim premazom, najbolje prikazuje briljantne boje i intezitet svjetla.

CEWE FOTOKNJIGA

 

Cewe Blog

O autoru:

Bez obzira odlučite li se za proizvod kao što je CEWE FOTOKNJIGA, fotografija na platnu, cewe čestitke ili jedinstveni foto poklon u našem CEWE fotosvijetu ćete pronaći pravu mogućnost za sačuvanje Vaših najljepših fotografija u besprijekornoj kvaliteti. Kreativni team naše tvrtke od sada uz već navedene mogućnosti nudi Vam i nekoliko savjeta i korisnih ideja za fotografiranje sve profesionalnijih fotografija.

Odgovor