Dec
10
2015

Savjeti & trikovi zimskog fotografiranja.

id

Fotografiranje zimskog krajolika zahtijeva više pažnje, ali je neizostavan dio svih onih koji vole fotografirati. Prekrasan bijeli snijeg, plavo nebo, inje koje ističe grane drveća, ali i fotografija grada prekrivenog snijegom pruža atmosferu koju vrijedi zabilježiti.
Uhvatiti pravi trenutak, potez skijaša na padini, klizaljke kako grebu led, prve tragove na netaknutom snijegu, na ledenici zablistave zrake sunca… sve to možemo snimiti samo ako smo svjesni tehničkih detalja i samo se na kompoziciju moramo koncentrirati.
Judith Westkogen, CEWE foto stručnjak, pripremila je par savjeta kako bi Vam zimske snimke uspjele još bolje.

1. Čuvajte fotoaparat od mraza.

Fotoaparati ne vole ekstremne promjene vremena. Ako iz hladne temperature uđete u toplu najmanje pola sata nemojte koristiti svoj fotoaparat. Na metalnim dijelovima i na objektivu stvara se para koja može uzrokovati mutne slike ili kvar foto aparata. Najbolje je pričekati da fotoaparat preuzme temperaturu okoline.

2. Ne zaboravite rezervne baterije.

Baterija ne voli hladnoću i ako se ohladi onda je kao da se ispraznila. Uvijek ponesite sa sobom rezervnu bateriju te ako baš ne fotografirate izvadite je iz fotoaparata i stavite na neko toplo mjesto kao što je unutrašnji džep jakne.

3. Korištenje bljeskavice.

Bljeskalicu možete koristiti i zimi. Ogromne razlike mogu nastati između blještavog svjetla i dijelova koji su u sjeni. Za izjednačavanje tih površina dobro nam dođe bljeskalica. Međutim ako pada snijeg onda je nemojte koristiti jer će na fotografiji nastati bijele mrlje.

4. Kompenzacija ekspozicije.

Jaki snijeg može omesti svjetlomjer zato vrijedi koristiti korekciju ekspozicije kako bi izbjegli podeksponiranu fotografiju. Napravite probnu snimku te ako je potrebno podesite izmjerenu vrijednost za +1-3 EV. Bitno je ne zaboraviti na promjenu jer ukoliko prijeđete na normalne uvjete fotografiranja ta vrijednost se mora vratiti na normalne vrijednosti.

5. Korištenje sjenila.

Korištenje sjenila je uvijek preporučeno. Ako na prednji objektiv izravno zasja sunce ili dobije jaku refleksiju od nekud smanjuje se kvaliteta fotografije te istovremeno gubi oštrinu i kontrast boje. Sjenilo pruža ujuedno i zaštitu objektiva.

6. Koristite filter.

Dobro dođe i jedan obični UV filter koji štiti objektiv od pare i smanjuje mogućnost refleksije. Može dobro doći jedan polarni filter s kojim se mogu dobiti još ljepše boje i kontrastnije fotografije. Smanjuje bljesak ali ne previše pošto snježnim fotografijama baš blještenje snijega daje onu pravu čaroliju.

7. Fotografiranje novogodišnjeg vatrometa.

Za ovo Vam svakako treba tronožac jer je potrebna duga brzina zatvarača kako bi se vatromet lijepo prikazao. Otvor blende neka bude uski, barem f8 ili manji. Pripazite bez obzira što je vani mračno fotografija može biti spaljena, sigurno treba dvije-tri probne fotografije dok ne pronađemo odgovarajuće postavke. Najbolje je koristiti daljinski upravljač jer kod duge ekspozicije i pritiskom tipke možete zatresti kameru što će rezultirati mutnom slikom. Pripazite i na kompoziciju. Neka ne budu drugi izvori svjetla u blizini.

8. Izradite CEWE FOTOKNJIGU.

Ako ste već dovoljno vremena proveli na hladnom, sjednite u toplu sobu, odaberite najbolje fotografije i izradite CEWE FOTOKNJIGU. S besplatnim CEWE programom s lakoćom izradite prekrasan album koji će pružiti dostojno mjesto Vašim fotografijama.

Cewe Blog

O autoru:

Bez obzira odlučite li se za proizvod kao što je CEWE FOTOKNJIGA, fotografija na platnu, cewe čestitke ili jedinstveni foto poklon u našem CEWE fotosvijetu ćete pronaći pravu mogućnost za sačuvanje Vaših najljepših fotografija u besprijekornoj kvaliteti. Kreativni team naše tvrtke od sada uz već navedene mogućnosti nudi Vam i nekoliko savjeta i korisnih ideja za fotografiranje sve profesionalnijih fotografija.

Odgovor