Jun
1
2016

Naučite fotografirati sportske događaje! 10 brzih savjeta kako bi se pripremili za ovogodišnje Europsko Prvenstvo.

Uzbuđeni navijači jedva čekaju 12.06.2016. kada Hrvatska igra prvu utakmicu s Turskom na Europskom prvenstvu. Kao i uvijek, fotoreporteri će i ovaj put marljivo bilježiti svaki korak naših igrača za vrijeme utakmice. Ako i nemamo mogućnost zabilježit i izbliza ovaj događaj, vrijedi malo proučiti glavna pravila fotografiranja sporta. S ovih par savjeta htjeli bi Vam pomoći da napravite što bolje sportske fotografije Vaše djece.

1. Za postizanje najboljeg rezultata najvažnije je prepoznati koje mogućnosti i funkcije ima fotoaparat s kojim želimo fotografirati.

2. Kako ne bi izostavili niti jedan važan trenutak, bitno je biti upoznat s pravilima sporta kojeg fotografiramo.

3. Ekspozicija se sadržava od tri stvari. Brzine zatvarača, otvora blende i osjetiljivosti. Pošto pri fotografiranju sporta fotografiramo ljude u pokretu, trudimo se koristiti najveću moguću brzinu zatvarača.

cheatcard

4. Po mogućnosti koristite manualni mod fotografiranja, ali ako nemate dovoljno iskustva koristite način prioriteta otvora blende s kojim brzinu zatvarača određujemo sami, a otvor blende je različit ovisno o okolnostima.

5. Ako je cilj da se trenutak „zamrzne“ treba koristiti kratke ili vrlo kratke ekspozicije, a ako želimo prikazati pokret, karakteristično zamućenje predmeta koji se kreće treba produljiti vrijeme ekspozicije.

6. Pošto je ograničena vrijednost brzine zatvarača, možemo se igrati još s osjetljivošću. I zato moramo znati s kojom ISO vrijednosti naš fotoaparat pravi odgovarajuće fotografije. Probajte Auto ISO funkciju jer ako je s izabranom vrijednosti fotografija podeksponirana još je možemo korigirati povećavanjem osjetljivosti.

7. Pošto se u većini slučajeva ne možemo skroz približiti događaju, koristite teleobjektiv. Njihova dubinska oštrina je mala s toga s velikim otvorom blende možemo prekrasno istaknuti temu/objekt pomoću zamućene pozadine.

8. Kako bi uhvatili najbolje poteze ili mimike okidanje postavite na Kontinuirano okidanje, pogotovo u zanimljivim trenucima. Naravno postoji i negativna strana kontinuiranog okidanja: memorijska kartica će se brzo napuniti, a i baterija se brže prazni. Ponesite sa sobom rezervnu memorijsku karticu i bateriju.

soccer-673484_640

9. Podešavanje oštrine kod sportske fotografije je također vrlo bitno. Kako bi subjekt ostao oštar, odaberite autofokus.

10. Chimping. Za to ne postoji hrvatska riječ. Kada fotograf koji koristi digitalni fotoaparat stalno gleda LCD monitor. Ne gledajte stalno u monitor. Akumulator će se vrlo brzo isprazniti a i propustit ćete najbolje trenutke.

lcd

Cewe Blog

O autoru:

Bez obzira odlučite li se za proizvod kao što je CEWE FOTOKNJIGA, fotografija na platnu, cewe čestitke ili jedinstveni foto poklon u našem CEWE fotosvijetu ćete pronaći pravu mogućnost za sačuvanje Vaših najljepših fotografija u besprijekornoj kvaliteti. Kreativni team naše tvrtke od sada uz već navedene mogućnosti nudi Vam i nekoliko savjeta i korisnih ideja za fotografiranje sve profesionalnijih fotografija.

Odgovor