Jul
14
2017

CEWE Savjet: 5 foto savjeta za savršenu fotografiju zalaska sunca


Snimanje ljepote zalaska sunca nije jednostavan zadatak. Brzinski klik, a fotografija je dosadna?Sunce „spali” fotografiju i u okolini se ne vide detalji? Ili se tamni dijelovi potpuno sjedine? Pročitajte naše savjete za bolje snimke.

1. Savjet: Biti na pravom mjestu u pravo vrijeme

Pošto os okretanja nije okomit na kružnicu, upadni kut sunčevih zraka se stalno mijenja tijekom godine širom svijeta. Nije jednako ni osvjetljenje: dani su negdje kraći, a negdje duži. To kada je zalazak sunca na izabranom području možete pogledati na internetu ili pomoću mobilne aplikacije (iOs i Android).

2. Savjet: Uzmite vremena

Preporučljivo je barem sat vremena ranije stići na poziciju snimanja jer ćete tako imati dovoljno vremena pronaći odgovarajuće mjesto. Ako želite napraviti zaista profesionalan snimak dobro je i stativ ponijeti sa sobom, a ako ste prethodno napravili potrebne prilagodbe još uvjek će ostati vremena za test snimke.

3. Savjet: Ako fotografirate s pametnim telefonom

Automatska ekspozicija pametnih telefona je neodgovarajuća za slikanje zalaska sunca. Slika ili će biti pretamna ili presvjetla. U većini telefona aplikacija kamere ima mogućnosti korigirati ekspoziciju koristesteći simbole [+/-].
Opcija: iskoristite da telefon ne samo fokus, već i ekspoziciju namjesti automatski. Pregled je presvijetao? Dodirnite zaslon na svijetlom polju. Tamno? Onda dodirnite zaslon na tamnom polju da telefon izmijeni postavke.

4. Savjet: Ako koristite fotoaparat

Mogućnosti se mijenjaju ovisno o vrsti kamere. Sve kamere imaju  integrirane automatske postavke koje se prilagođavaju okolišu odnosno trenutku i uvjetima. Profesionalci uglavnom koriste manualan način rada za savršenu fotografiju. Niska ISO vrijednost, uski otvor objektiva (f / 8 – f / 16) i uz to se namjesti još brzina zatvarača. Samo ukoliko to uvjeti zahtjevaju, možete otvoriti blendu ili povećati ISO vrijednost.

5. Savjet: Budite kreativni

Pripazite na ravno držanje kamere kako bi  horizont bio ravan. Ako želite napraviti fotografiju s uzbudljivom kompozicijom, u prvi plan stavite vegetaciju, neku zgradu ili osobu. Također dobra ideja je – kao što se vidi i na našem primjeru – ako silueta uokviri temu.

 

 

Cewe Blog

O autoru:

Bez obzira odlučite li se za proizvod kao što je CEWE FOTOKNJIGA, fotografija na platnu, cewe čestitke ili jedinstveni foto poklon u našem CEWE fotosvijetu ćete pronaći pravu mogućnost za sačuvanje Vaših najljepših fotografija u besprijekornoj kvaliteti. Kreativni team naše tvrtke od sada uz već navedene mogućnosti nudi Vam i nekoliko savjeta i korisnih ideja za fotografiranje sve profesionalnijih fotografija.

Odgovor