Mar
23
2018

5 savjeta za sortiranje fotografija

Ovo je način da pronađete pravo blago, najvrjednije fotografije u svojoj foto arhivi.


Odmori, putovanja, obiteljske fotografije, selfiji – puno je razloga za fotografiranje. Ponekad nismo ni svjesni koliko, sa svakom prigodom, kolekcija naših digitalnih fotografija raste. Tak kada ih prebacimo na kompjuter shvaćamo u kojoj poplavi fotografija se nalazimo. Nema razloga za očajavanje, skupili smo nekoliko vrijednih savjeta za vas. Kao što jednostavno možete izbjeći red s vrlo jednostavnim sredstvima i disciplinom. Dovedite kaos!

1. Što jednostavnije, što točnije – spremite svoje mape s fotografijama po kronološkom ili tematskom redoslijedu. Prema vlastitim željama odredite po kojem kriteriju ćete nazivati mape s fotografijama. Hoće li to biti mjesta, ljudi, datumi ili događaji. Bilo bi poželjno da nisu preopćeniti. Koristite npr. „Tajland“ umjesto „Godišnji“ ili „Alpe“ umjesto “Planine“.

2. Kronološki – ako preferirate pohranu po kronološkom redoslijedu savjetujemo da u nazivu mapa počinjete s godinom, a zatim s mjesecom i eventualnom danom. Ako ste ljubitelj ovakvog načina pohrane morate biti svjesni da ćete, kod ponovne pretrage morati pamtiti datume što će s godinama postajati sve teže i teže. 

3. Traženo i nađeno – vrlo korisna je kombinacija kronološkog i tematskog sortiranja. Prvo se napiše datum svakog događaja, a zatim opis tj. Tema. Primjerice „2017/06/28 praznici u Švedskoj“ – ili kraće, ako većina foldera sadrži godinu „08/15 Rođendan tete Marije“. Prednost ovog načina je što omogućuje sustavu da slaže foldere po točnom redoslijedu, a ima i tematski kontekst. 

4. Način sa zvjezdicom – CEWE Preglednik fotografija nudi vam jednostavnu i brzu opciju ocjenjivanja zvjezdicom. Klikanjem na traku sa zvjezdicama možete odlučiti koja je fotografija dovoljno dobra za CEWE fotokalendar, za vašu iduću CEWE fotoknjigu ili na kraju krajeva za smeće. 

5. Označi bitne fotografije – umjesto označavanja zvjezdicom, možeš označiti fotografije u CEWE Preglednik fotografija (desni klik za otvaranje izbornika). Ovo vam olakšava da fotografiju odaberete kasnije, primjerice kada kreirate CEWE fotoknjigu. Popis mapa s unaprijed snimljenim fotografijama možete zatražiti putem softvera za naručivanje na foto-istraživaču (vidi sliku).

Usput: CEWE Preglednik fotografija nudi mnoge druge korisne funkcije. Na primjer, svoje fotografije možete pregledati u slideshowu i ponovno ih izraditi izrezati ih i urediti. Uređene fotografije najbolje je spremiti u zasebnu mapu.

Najvažnije stvari na prvi pogled:

  1. Spremanje fotografija: izradite sigurnosne kopije svih fotografija na jednom mjestu – bilo bi poželjno i dodatno spremanje na neki od Internet servisa.
  2. Spremite fotografije po strukturi: bilo kronološki ili po prigodama – pronađite svoj sustav.
  3. Označite fotografije: selekcija fotografija za dizajniranje fotografskog poklona prema ocjeni ili oznaci zvjezdice olakšava vam pronalaženje najboljih motiva.
Cewe Blog

O autoru:

Bez obzira odlučite li se za proizvod kao što je CEWE FOTOKNJIGA, fotografija na platnu, cewe čestitke ili jedinstveni foto poklon u našem CEWE fotosvijetu ćete pronaći pravu mogućnost za sačuvanje Vaših najljepših fotografija u besprijekornoj kvaliteti. Kreativni team naše tvrtke od sada uz već navedene mogućnosti nudi Vam i nekoliko savjeta i korisnih ideja za fotografiranje sve profesionalnijih fotografija.

Odgovor