Jun
27
2018

5 savjeta kako mobitelom snimiti savršenu ljetnu fotografiju

Prvi korak u stvaranju savršene ljetne uspomene je pronaći zanimljiv motiv s lijepom kompozicijom i to je samo po sebi talent, a vrlo često ono što vidimo, i nakon što fotografiramo na fotografiji izgleda i čini nam se da je uživo bilo puno ljepše.

Fotografije snimljene od strane profesionalnih fotografa i skupom foto opremom uvijek nas fasciniraju i ponekad se čini da samo profesionalni fotoaparati uspiju prenijeti puni dojam slike koju vidimo ispred sebe.

Peter Ryngaert

Istina je da profesionalna oprema to olakšava te da je kvaliteta slika veća od onih snimljenih „običnim“ kamerama i mobilnim uređajima, ali osim same opreme ovome puno doprinosi i znanje fotografa, točnije način na koji se pojedini detalj prenosi na fotografiju.

Kod fotografiranja svijetlo i osvjetljenje bitni su čimbenici, a pogotovo u ljetnim sunčanim danima, kao i drugi faktori kako bi fotografija što vjernije prenijela stvarnu sliku. Donosimo vam nekoliko savjeta i čimbenika na koje trebate obratiti pozornost kako bi ovo ljeto fotografije s vašeg odmora bile još bolje i ljepše. 

Kut i perspektiva snimanja

I najobičniji motiv može postati jako zanimljiva fotografija samo promjenom standardne perspektive i kuta snimanja. Opustite se i probajte doslovno pogledati stvari iz drugog kuta, vjerujte da će vas rezultati iznenaditi. Vaše fotografije postat će neobične i zanimljive, a samo fotografiranje postat će jako zabavno.

Charles Diehle

 

Kompozicija

Kompozcija znači raspored elemenata na fotografiji. Većina fotografija u sebi sadrži jedan zanimljiv detalj i on bi trebao biti u fokusu. Prema savjetima profesionalnih fotografa glavni motiv ne bi trebao popunjavati čitavu fotografiju, a minimalno jednu trećinu fotografije trebao bi činiti „prazan prostor“ kako bi se željeni subjekt istaknuo još i više. Često je „prazan prostor“ ono što subjekt fotografije čini jedinstvenim i upečatljivijim. Međutim, ne treba se bojati krupnog plana, ukoliko je subjekt sam po sebi zanimljiv ili sadrži više elemenata, krupni plan može biti idealan način da se pokaže raznolikost samo jednog motiva. Probajte izbjeći zumiranje. Ukoliko se subjekt nalazi daleko, probajte se približiti, a ukoliko to nije moguće, radije slikajte izdaleka pa kasnije fotografiju izrežite u uređivaču.

Max Kruggel

 

Osvjetljenje

Prirodno osvjetljenje je uvijek najbolja opcija pogotovo ako radi o dnevnom svjetlu. Tu, naravno, treba voditi računa o sredini dana kada je sunce visoko i iznimno jako. U tim situacijama bitno je pronaći kut u kojem je subjekt okrenut prema suncu, ali ne u potpunosti kako svjetlost ne bi bila prejaka, a osvjetljenje bilo zadovoljavajuće. Ukoliko želimo postići efekt siluete, fotografiranje u smjeru sunca je idealno. Prema savjetima nekih fotografa, svjetlo u zalazak sunca čini savršeno osvjetljenje. Ukoliko se nalazimo u zatvorenom prostoru, subjekt bi trebao biti okrenut prema prozoru kako bi dobio što više prirodnog svjetla. Sigurno ste nekad fotografirali osobu koja je leđima okrenuta prozoru pa znate da rezultat nije bio baš najuspješniji. U svakom slučaju izbjegavajte bljeskalicu gdje god imate priliku iskoristiti prirodno osvjetljenje.

Jostein Rasmussen

 

Uređivanje

Većina nas koristi se barem jednom aplikacijom za uređivanje fotografija ili smo se barem koristili Instagram filterima i to je u redu. Ukoliko želimo intenzivnije ili blaže boje, dominaciju određene boje ili pak uređivanje podočnjaka, nema potrebe za suzdržavanjem. Suvremena tehnologija dala nam je alate kojima se, ukoliko to želimo, trebamo koristiti kako bismo od svojih fotografija dobili ono najbolje i kako bismo na najljepši mogući način sačuvali naše uspomene.

Ruta Mackelaite

 

Snimajte spontane trenutke

Ako je riječ o bitnim obiteljskim događajima kao što su vjenčanja, krstitke, promocije i slično, onda je poziranje prirodno i od fotografija s takvih događanja to nekako i očekujemo. Međutim, kada je riječ o odmorima, izletima u prirodu, sportskim aktivnostima ili jednostavnoj svakodnevnici, probajte „loviti“ spontane trenutke u kojima su ljudi, životinje ili pojave u svojim aktivnostima, prirodni, spontani i nesvjesni činjenice da netko bilježi njihove kretnje. Baš ovakve fotografije prenose najviše emocija i vjerno prikazuju trenutak.

Jakub Seydak

 

A ukoliko već imate ili ovo ljeto planirate snimiti fotografiju kojom se želite pohvaliti i osvojiti jednu od nagrada iz bogatog fonda od 250.000 eura, prijavite se na naš foto natječaj „Cewe Photo Award 2019“.

 Naslovna Fotografija: Annamaria Bruni s CEWE fotonatječaja „Our world is beautiful“ 

Cewe Blog

O autoru:

Bez obzira odlučite li se za proizvod kao što je CEWE FOTOKNJIGA, fotografija na platnu, cewe čestitke ili jedinstveni foto poklon u našem CEWE fotosvijetu ćete pronaći pravu mogućnost za sačuvanje Vaših najljepših fotografija u besprijekornoj kvaliteti. Kreativni team naše tvrtke od sada uz već navedene mogućnosti nudi Vam i nekoliko savjeta i korisnih ideja za fotografiranje sve profesionalnijih fotografija.

Odgovor