Jun
29
2018

Jesu li fotografije s društvenih mreža postale okidač za putovanja?

Pierre Moreau

Prema podacima Svjetske Turističke Organizacije (UNWTO) za 2017. godinu broj internacionalnih turistički dolazaka se u odnosu na prošlu godinu povećao za 7% u odnosu na godinu prije što je ujedno i najveći rast do sada, a predviđanja za ovu godinu su da se rast nastavlja i dalje.

Porast se bilježi na svim kontinentima, a prednjači Europa s povećanjem od nešto više od 8%, a slijede je Afrika s 8%  i Azija s 6%.

Ovaj porast osjetimo i kod nas, a kao rezultat primjećujemo sve više stranih turista i to iz zemalja čiji građani do sada i nisu bili često viđeni gosti u Lijepoj našoj.

Andrzej Kasiński

Osim što na našim ulicama primjećujemo sve više stranih turista i sami sve više putujemo. Dolazak i sve većeg broja avio kompanija na naše tržište omogućio je da se po pristupačnim cijenama može otputovati u sve veće europske prijestolnice ili neke manje, ali ipak zanimljive gradove. Oni najsnalažljiviji, uz malo istraživanja i truda, doći će do avionskih karata za iznose povoljnije od karata hrvatskih međugradskih autobusa ili čak i do duplo povoljnijih, u odnosu na standardne iznose,  karata za prekooceanske letove.

Možemo se složiti da je, u čitavoj priči kod odluke da negdje putujemo i same pripreme, najbitnija informacija. Naravno da je ključni faktor u ovoj priči, naravno, Internet. Na Internetu ćemo dobiti sve potrebne informacije. Od puta, do smještaja, restorana i svih popratnih sadržaja koje želimo vidjeti.

Robert Woźniak

Netko će na putovanju slijediti standardne rute, dok će netko htjeti vidjeti lokacije i pojave koje možda nećemo vidjeti u standardnim vodičima. S obzirom na sve veći broj blogova i blogera čije je primarno zanimanje postalo promocija pojedinih destinacija, postalo je gotovo nemoguće da postoji primamljiva destinacija, a da je nećemo vidjeti na nekoj od fotografija s putovanja. Bez obzira radi li se o fotografijama naših prijatelja, poznanika ili nekog od spomenutih blogera.

U svakom slučaju, vrlo često kada vidimo neku od fotografija netaknute prirode, pitoresknih gradića ili egzotičnih plaža, zamislit ćemo sebe na nekoj od navedenih lokacija i kada budemo planirali sljedeće putovanje svakako ćemo ih uzeti u obzir, a vrlo često ćemo na nekoj od njih i završiti.

Denis Feiner

Uživanje u putovanjima ne prolazi bez fotografiranja, a fotografije ćemo nerijetko objaviti na društvenim mrežama. Što jer smo dobro ispali, a što jer se želim pohvaliti da smo i mi bili tu, a broj likeova zasigurno će premašiti onaj kada ste podijelili objavu s roštilja u vrtu.

Arnold Umlauf

Je li i to jedan od okidača zbog kojeg ćemo posjetiti neku destinaciju? Prije nego isplaniramo sljedeće putovanje trebamo se zapitati je li to destinacija na kojoj želimo boraviti ili destinacija koja će dobro izgledati na našem Instagram profilu jer prije svega putujemo radi sebe, ulažemo svoj novac i prije svega trebamo ugoditi sebi, a ne trendovima s društvenih mreža. Na kraju dana, vi ste osoba koja treba biti zadovoljna, ne vaši pratitelji s društvenih mreža pa ako vas sportska aktivnost čini sretnima popnite se na taj vrh koji dugo želite. Cinque Terre je predivno mjesto, ali možda će vas neka manje fotogenična lokacija još više usrećiti. Možda želite čitav dan ležati na plaži i čitati knjigu, a kontinuirano poziranje do savršene fotografije vas umara.

Martin Dolinský

U svakom slučaju, svako putovanje nas čini bogatijima, iskusnijima i pametnijima. Niz novih situacija u kojima rastemo kao osobe i upoznajemo sebe, obogatit će nas i to nam nitko ne može oduzeti. Želimo vam što više putovanja i lijepih fotografija i uvijek imajte na umu da putujete radi sebe, to je ideja i bit tih jedinstvenih trenutaka u životu, a fotografije će vas podsjećati na te trenutke kada ste uradili baš ono što vi volite i što vam je u tom trenutku odgovaralo.

Conny Müller

 

Peter Schan

Fotografije u tekstu su u CEWE foto natječaju „Our world is beautiful“ od 180.000 prijavljenih ušle u top 1.000. Natječaj je krenuo opet, a ukoliko se želite prijaviti možete to učiniti ovdje.

 

Cewe Blog

O autoru:

Bez obzira odlučite li se za proizvod kao što je CEWE FOTOKNJIGA, fotografija na platnu, cewe čestitke ili jedinstveni foto poklon u našem CEWE fotosvijetu ćete pronaći pravu mogućnost za sačuvanje Vaših najljepših fotografija u besprijekornoj kvaliteti. Kreativni team naše tvrtke od sada uz već navedene mogućnosti nudi Vam i nekoliko savjeta i korisnih ideja za fotografiranje sve profesionalnijih fotografija.

Odgovor