Jun
19
2019

Fotografiranje na obali

Ljeto je stiglo i većina ljudi želi biti na plaži gdje sunce sja, nebo je plavo i i gdje mogu uživati u hladnoj vodi. Kako bi se ugodni trenuci lakše oživjeli i nakon dugo godina, treba ih ovjekovječiti. S nekoliko savjeta vam želimo pomoći u stvaranju fotografija koje nas podsjećaju na ljepotu ljeta.

Izbor vremena

Podne, tj. rano poslijepodne je najgore. U tom su slučaju svjetla tvrda, a sjene jake. Naravno, u večernjim se satima rijetko tko kupa, a najbolje je fotografirati ujutro ili u kasno poslijepodne. Manje je ljudi, boje i svjetla su ljepša, a duge sjene pijesku i kamenju daju posebnu teksturu.

Horizont

Obratite pozornost na to da fotoaparat stoji ravno. Većina fotoaparata ima oznake koje pomažu pri izbjegavanju iskrivljenja, što nerijetko dovodi do izuzetno uznemirujuće fotografije. Iako se kasnije ista može poboljšati, rezanjem se mogu izgubiti važni detalji. Naime, bolje je ako horizont nije točno centriran, a ovisno o subjektu možete vidjeti više s neba ili iz vode.

Prvi plan

Ako tražite mjesto gdje možete staviti nešto u prvi plan fotografije, tako ćete snimiti još uzbudljivije snimke. To može biti biljka, stijena, klupa na obali pa čak i brod. Prvi plan pomiče oko još dalje. Ako želite da cijela fotografija bude oštra, odaberite uski otvor blende.

Refleksija

Refleksija vode može biti vrlo zanimljiv element kompozicije, što zahtijeva vrijeme bez vjetra i savršeno mirnu vodu. Pronađite najbolji kut i odaberite mjesto gdje je refleksija najučinkovitija.

Gledište

Nemojte fotografirati na način da uzmete fotoaparat u ruke i samo klikćete. Potražite nove kutove gledanja. Čučnite ili legnite na zemlju i pogledajte što bi snimanje moglo učiniti još boljim i uzbudljivijim. Na primjer, dijete ne fotografirajte odozgo, već se spustite na njegovu razinu.

Prskanje i skakanje u vodu

Kako bi „zamrznuli“ kapljice vode, vrijeme ekspozicije bi trebalo biti što kraće. Ako vaš fotoaparat ima automatske načine rada, odaberite opciju “Sport”.

Filtri

Ako na fotoaparat možete staviti filtre, upotrijebite polarizacijski filtar kako biste poboljšali plavu boju neba, kontrolirali odsjaj te povećali kontrast i zasićenost boja.
Na objektivu uvijek imajte sjenilo koje smanjuje odsjaj.

Related Posts

Cewe Blog

O autoru:

Bez obzira odlučite li se za proizvod kao što je CEWE FOTOKNJIGA, fotografija na platnu, cewe čestitke ili jedinstveni foto poklon u našem CEWE fotosvijetu ćete pronaći pravu mogućnost za sačuvanje Vaših najljepših fotografija u besprijekornoj kvaliteti. Kreativni team naše tvrtke od sada uz već navedene mogućnosti nudi Vam i nekoliko savjeta i korisnih ideja za fotografiranje sve profesionalnijih fotografija.

Odgovor