Jul
24
2020

Fotografiranje mobitelom: Savršene fotografije u svakoj situaciji

Kod fotografiranja mobitelom velika je prednost fleksibilnost. Za razliku od profesionalnih fotoaparata, mobitel je gotovo uvijek s nama, tako da lako možemo ovjekovječiti najljepše trenutke.

Praktične prednosti fotografiranja mobitelom

Za razliku od fotoaparata koje krasi visoka rezolucija fotografija, mobilne aplikacije nude puno više dodatnih mogućnosti za fotografiranje. Osim kompaktne veličine i težine mobitela, postoje i tehničke prednosti. Sljedeće četiri značajke pomoći će ti u stvaranju savršene fotografije.

  • Mrežni prikaz: Ova funkcija dijeli ekran na devet pravokutnika iste veličine s ciljem dobrog podešavanja horizonta što ujedno olakšava kompoziciju. Slijedeći pravilo trećine, najvažnije elemente kompozicije najbolje je smjestiti na jedno od sjecišta mreže.
  • Način fotografiranja: Većina mobitela ima unaprijed instalirane načine rada kod kojih se postavke mogu podesiti prema želji, kao što su portret, panorama i noćni način rada. Primjerice, kod portreta će objekt biti oštar, a pozadina zamagljena. Često se nudi i profesionalni način rada u kojem vrijeme ekspozicije, ISO vrijednosti, otvor blende i ostale opcije možeš postaviti ručno.
  • Obrada fotografija: Uz ponuđene mogućnosti za obradu slika, u App Storeu i Google Play Storeu postoji zaista puno aplikacija koje možeš instalirati za dodatno uređivanje istih.
  • Aplikacije za fotografe: Na svojem mobitelu možeš koristiti i aplikacije prilagođene specifičnim namjenama. Na primjer, postoje aplikacije za takozvani plavi sat (razdoblje prije izlaska ili nakon zalaska sunca) putem kojih točno možeš vidjeti kada trebaš fotografirati na određenoj lokaciji s ciljem postizanja željenog efekta.

Planiraj koncepciju fotografije

Prije nego što kreneš s fotografiranjem, razmisli na koji način možeš najbolje predstaviti temu. Na primjer, za fotografiranje većeg prostora odaberi panoramski način rada i iskoristi jutarnje ili kasno poslijepodnevno svjetlo. Također se možeš igrati s perspektivom, npr. ako čučneš za potrebe snimanja iz sasvim drugog kuta.

Savjeti za savršenu fotografiju

Ako se malo potrudiš, mobitelom možeš snimiti fantastične fotografije. U nastavku ti donosimo nekoliko savjeta na koje svakako obrati pozornost:

Kameru uvijek čuvaj čistom. Budući da na mobitelu ne postoji dio za pokrivanje objektiva, isti se može brzo uprljati. Za čišćenje preporučujemo krpicu za čišćenje naočala.

Drži mobitel s obje ruke s ciljem izbjegavanja pokreta i pronalaženja najboljeg kuta snimanja.

Provjeri ima li na mobitelu dovoljno prostora za pohranu fotografija.

Provjeri kvalitetu slike u postavkama. Bolja kvaliteta automatski znači da će veličina slikovne datoteke biti veća.

Ako na mobitelu imaš opciju, fotografiraj u RAW načinu rada. Ovo je posebno važno ako ćeš fotografiju naknadno uređivati, jer će se svi podaci zadržati u neobrađenoj datoteci.

Izbjegavaj digitalno zumiranje jer će pogoršati kvalitetu. Umjesto toga, približi se fizički, ako je to moguće.

Snimi prekrasne fotografije mobitelom

Tvoj mobitel može biti savršen pratilac za snimanje spontanih trenutaka. Uz naše savjete i nekoliko dobrih aplikacija, fotografija je dječja igra. 🙂
Snimi odlične fotografije i zatim ih sačuvaj u fizičkom obliku – kreiraj CEWE fotoproizvode i razveseli svoje voljene osobe predivnim personaliziranim poklonima! Za svoje najljepše uspomene isprobaj Art tisak ili neku od CEWE zidnih dekoracija.

Cewe Blog

O autoru:

Bez obzira odlučite li se za proizvod kao što je CEWE FOTOKNJIGA, fotografija na platnu, cewe čestitke ili jedinstveni foto poklon u našem CEWE fotosvijetu ćete pronaći pravu mogućnost za sačuvanje Vaših najljepših fotografija u besprijekornoj kvaliteti. Kreativni team naše tvrtke od sada uz već navedene mogućnosti nudi Vam i nekoliko savjeta i korisnih ideja za fotografiranje sve profesionalnijih fotografija.

Odgovor