Aug
14
2020

Kako snimiti super fotografije djece

Ako si roditelj, dobro znaš kako je teško odoljeti fotografiranju svog djeteta u svakoj prilici. Mališani brzo odrastaju, a očuvanje njihovog putovanja kroz rane godine života u obliku fotografija je zaista korisno jer će za nekoliko godina moći uživati u predivnim uspomenama i prisjećati se najljepših trenutaka svog djetinjstva.

Ako želiš snimiti najbolje moguće fotografije, čitaj dalje jer smo ti pripremili više od 10 korisnih savjeta koji će ti sigurno pomoći u još bolje uhvaćenim trenucima, kao i u snimanju portreta. 😊

Navikni ih na fotografiranje

Prvi je korak navikavanje, s ciljem da im bude ugodno kad ih fotografiraš. Najlakši je način da ih jednostavno fotografiraš dovoljno često da se naviknu na fotoaparat/mobitel koji je uperen u njih. Nakon nekog će vremena vrlo vjerojatno zaboraviti da ih fotografiraš, što će tebi dati priliku da snimiš odlične spontane fotografije.

Jednom kada se naviknu na fotografiranje, postoje i drugi načini za super fotografije. Iskoristi mjesta koja su im najudobnija, uključi braću i sestre, omiljene igračke ili kućne ljubimce koji će im praviti društvo i učiniti fotografiju još boljom i prirodnijom.

Ako želiš snimiti fotografiju spontanog smijeha, pokreni s njima razgovor o omiljenom crtiću, hrani ili životinji i osmijeh će sigurno biti neizostavan dio fotografije.

Kako bi fotografija bila odlična, dijete ne mora nužno biti nasmiješeno. Najbolje je snimati trenutke koji ih prikazuju u raznim izdanjima.

Imaj strpljenja

Kada je u pitanju fotografiranje djece, strpljenje je vrlina. Savršeni trenutak koji želiš da se dogodi se ne može dogoditi brzo, ali imaj strpljenja i dobro oko i sigurno ćeš uspjeti snimiti baš ono što zamisliš.

Sakrij se i fotkaj

Ako su djeca sramežljiva pred kamerom, nemoj im dati do znanja da ih fotografiraš. Promatraj ih u igri i pričekaj da se potpuno okupiraju time što rade, a tek onda počni fotografirati.

Ovakav stil često rezultira najboljim fotografijama jer su djeca opuštena pa neće pokušavati pozirati.

Spusti se na njihovu razinu

Jedna od najčešćih pogrešaka prilikom fotografiranja djece je snimanje samo s razine očiju. Problem jer u tome što će na taj način svaka fotografija biti snimljena prema dolje pa djeca mogu izgledati i manja nego što zapravo jesu. Umjesto toga, snimi svijet iz njihove perspektive i spusti se na njihovu razinu. Tvoje spuštanje i puzanje će ih sigurno nasmijati, što uvijek pomaže ako na početku baš i nisu raspoloženi za fotografiranje.

Fotografiranje s njihove točke gledišta će sigurno rezultirati prisnijim fotografijama, kao i boljim prikazom lica i detaljnijom pozadinom. Ako snimaš više od jednog djeteta, najbolje je da se spustiš na razinu najvišeg djeteta.

Igraj se s kompozicijom

Zabavi se eksperimentirajući s različitim kompozicijama. Na primjer, portreti u kojima subjekt nije centriran su nerijetko zanimljiviji od onih u kojima se pozira. Umjesto poziranja, uhvati spontane trenutke, na primjer kada dijete baca loptu ili skače.

Pravila su tu da se krše, zar ne? 😀 Iako smo ranije predložili snimanje iz perspektive djeteta, nema ništa loše od snimanja odozgo. Fotografija snimljena izravno iznad djeteta može biti jedna od najboljih i najzanimljivijih. Sljedeći put kada će se dijete igrati sa svojim igračkama, pokušaj snimiti tu aktivnost izravno odozgo, s ciljem prikaza jedinstvene perspektive igranja.

Fotografije se ne moraju uvijek snimati s prednje strane, pa čak ni uključivati lica. Snimanje djece koja trče, čitaju strip ili knjigu također priča priču kao i klasična portretna fotografija. Uklanjanje lica s fotografije omogućava gledatelju da sam formira sliku na temelju svojih emocija.

Ako baš nije nužno, savjetujemo ti da ne koristiš opciju „zumiranja“, već da se stvarno približiš i na taj način snimiš privlačnu fotografiju.

Ne fotografiraj samo lice

Sklonost fotografiranju upravo njihovog malog i slatkog lica je prirodna, no ima još toliko drugih kreativnih mogućnosti…

Nemoj se bojati staviti fokus samo na jednu ruku, djetetove oči, stopala ili nešto drugo što u tom trenutku čini sjajan kadar. Uključivanje drugog elementa jednostavan je način za isticanje omjera, ali je i pomoć kod pričanja same priče fotografije.

Na kraju, svaki kadar priča svoju priču te najbolje fotografije mogu biti upravo bez lica. Ako se dijete igra, fokus stavi na ruke i igračke. Ako uživa u kupki, pobrini se da uhvatiš trenutak pjenušavih mjehurića na kosi. Pusti mašti na volju i sigurno ćeš uhvatiti odlične trenutke!

Iskoristi omjer u svoju korist

Ponekad je zabavno snimati trenutke ispod razine očiju djeteta i učiniti ih puno većima nego što zapravo jesu. Suprotno je također moguće, ako na primjer posjedneš dijete u veliku fotelju ili ako nosi cipele ili odjeću odraslih.

Upotrijebi dječju iskrenost

Ljepota u tome što su upravo djeca subjekti fotografiranja je to što su puno iskreniji u svojim osjećajima i ugodnije im je u svojoj koži nego većini odraslih. To ti daje priliku da snimiš fotografije koje će se posebno isticati, pogotovo kada su jednostavno takvi kakvi jesu i pritom uživaju u svijetu.

Iskoristi igru za zabavne trenutke

Umjesto da ih ograničavaš poziranjem, daj svojoj djeci slobodu da se igraju i istražuju okolinu. Osim što će biti opušteniji, možda će pronaći ili učiniti nešto što će fotografiju učiniti još posebnijom, a što bi odrasla osoba možda previdjela.

Fotografiranje što je više moguće je važno, no nema ništa loše u tome da dijete zamoliš da se na trenutak zaustavi kako bi uhvatio/la upravo taj trenutak, na primjer neposredno prije nego što skoči ili zaroni u vodu.

Kako snimiti bolje portrete

Naravno, snimanje djece u prirodnom okruženju i igri je važno, no znamo da ćeš kao roditelj uvijek poželjeti nekoliko lijepih portretnih fotografija pa ti u nastavku donosimo 5 savjeta.

1. Fokusiraj se na oči

Kod snimljene je fotografije važno pravilno usmjeriti pažnju gledatelja. Naravno, prirodno nas prvo privuku oči i u njih uvijek prvo gledamo kada razgovaramo s drugom osobom pa su isto tako jednako važne na fotografijama. Iz tog se razloga, kada snimaš portrete, uvijek trebaš usmjeriti na djetetove oči. Ako imaš fotoaparat s mogućnošću ručnog fokusiranja, postavi žarište između djetetovih očiju. U idealnom slučaju oči trebaju biti u oštrom fokusu kako bi se prikazale cijele, a ne samo jedan dio.

2. Učini njihovo lice najsjajnijim

To se nužno ne odnosi na svaki portret, ali ako ti je u fokusu upravo lice djeteta, onda lice treba biti najsvjetliji dio na tvojoj fotografiji. To možeš postići pomicanjem dok kut snimanja ne postavi tamniji zid iza subjekta.

3. Drži se jednostavne pozadine

Djeca često nose odjeću u raznim bojama pa je ovaj savjet dosta važan. Pozadine daju kontekst tvojim fotografijama, ali ako se previše toga događa ili je cijela fotografija prešarena, to može odvratiti pažnju od subjekta. Ako fotografije snimaš kod kuće, prostor koji ćeš obuhvatiti kao pozadinu iza svog djeteta lako možeš počistiti i vizualno pojednostaviti. Ako ćeš ih pak snimati vani, sigurno ćeš se trebati pozabaviti s raznim kutovima snimanja.

4. Snimaj bez prekida

S ciljem snimanja savršenih fotografija djece dok se igraju, fotografiraj u neprekidnom načinu rada jer što ih više snimiš, veća je vjerojatnost da ćeš na kraju dobiti nekoliko odličnih spontanih fotografija.

Djeca su nepredvidiva i puno se kreću te je ponekad teško čekati priliku da snimiš jedan savršeni trenutak pa je neprekidan način snimanja najbolja opcija za ostvarivanje upravo toga. Naravno, kasnije ćeš morati obrisati dosta fotografija koje nisu dobro ispale, ali ćeš gotovo sigurno imati barem jednu fantastičnu!

Kod pretrage najljepših fotografija, imaš priliku pronaći niz super trenutaka koji bi sigurno sjajno izgledali na panoramskom formatu fotoplatna, na primjer kada dijete skače u zrak ili se ljulja na ljuljački. Takav „akcijski“ niz fotografija priča puno više od samo jedne fotografije te zasigurno izgleda posebnije, pogotovo kada se stave na zid i dodatno ukrašavaju prostoriju.

5. Povrh svega, zabavi se

Na kraju, ne zaboravi uživati u lijepim trenucima sa svojom djecom i nemoj se zamarati oko stvaranja savršene fotografije. Pokaži djeci neke smiješne snimljene fotografije, zabavljajte se zajedno i pokušaj ih nasmijati te zatim uhvatiti još nekoliko super trenutaka!

Nadamo se da će ti naši savjeti pomoći kod idućeg fotografiranja djece. 😊

Ako snimiš fotografije kojima ćeš se posebno ponositi, upotrijebi ih za kreiranje nekog fotoproizvoda, na primjer CEWE FOTOKNJIGE i na taj ih način pretvori u opipljivi oblik!

Bit ćemo sretni ako ih odlučiš podijeliti s nama – označavanjem @cewehrvatska na Facebooku i Instagramu. 😉

Cewe Blog

O autoru:

Bez obzira odlučite li se za proizvod kao što je CEWE FOTOKNJIGA, fotografija na platnu, cewe čestitke ili jedinstveni foto poklon u našem CEWE fotosvijetu ćete pronaći pravu mogućnost za sačuvanje Vaših najljepših fotografija u besprijekornoj kvaliteti. Kreativni team naše tvrtke od sada uz već navedene mogućnosti nudi Vam i nekoliko savjeta i korisnih ideja za fotografiranje sve profesionalnijih fotografija.

Odgovor