May
11
2021

Do kraja mjeseca se možete prijaviti na naš Cewe Photo Award i natjecati se za bogate nagrade

CEWE Photo Award još jednom je na putu da postavi rekord kao najveći svjetski foto natječaj

Cewe Photo Award ulazi u finalnu fazu. Ljubitelji fotografije iz cijelog svijeta imaju rok do 31. svibnja da sudjeluju sa svojim najboljim fotografijama. Iako se sudionici s nestrpljenjem raduju proglašenju pobjednika u različitim kategorijama u srpnju i planiranoj svečanosti dodjele nagrada u Berlinu u rujnu, organizatori u CEWE-u oduševljeni su velikim brojem prijava. Još jednom, čini se da će naslov na kartama biti “Najveći foto natječaj na svijetu”.

Naš svijet je lijep

Cewe Photo Award slavi ljepote svijeta i popularan je među amaterskim i profesionalnim fotografima širom svijeta. Od svibnja prošle godine prijavljene su fotografije iz više od 150 zemalja u deset kategorija. Čini se da će i ove godine broj prijavljenih fotografija biti oboriti sve rekorde. Šanse su dobre, kaže Dr. Christian Friege, predsjednik uprave CEWE-a: „Do danas je prijavljeno preko 360 000 fotografija – više nego u istom razdoblju prošle godine. Stoga smo optimistični da će ovo ponovno biti rekordni natječaj. ” Prijave se mogu predati do kraja svibnja kako biste stvorili šansu da ćete postati ukupni pobjednik ili osvojiti jednu od mnogih vrijednih nagrada.“

Jedna od mjesečnih pobjedničkih fotografija iz Ožujka 2021. autora Alexandre Rodriguesa

Svaka slika je pobjednička

Prva nagrada je sam CEWE Photo Award, dok daljnje nagrade u ukupnom iznosu od 250.000 eura očekuju najbolje fotografe. I organizacija SOS Dječje Selo International će biti pobjednik: za svaku poslanu fotografiju CEWE donira 10 centi obrazovnom projektu na Haitiju. Novac će financirati dodatni dio daljnjeg školskog kompleksa u prostorijama SOS Dječjeg sela Port-au-Prince-Santo, gdje već postoje osnovna i srednja škola.

Žiri se raduje izazovu

Žiri, predvođen predsjednikom Yannom Arthus-Bertrandom, može očekivati živahne rasprave kada se sastane za odabir najboljih fotografija u lipnju. Francuski fotograf, poznat po svojim spektakularnim zračnim fotografijama, raduje se suradnji sa svojim kolegama iz žirija: „Za mene je najuzbudljiviji aspekt ocjenjivanja međunarodnog foto natječaja vidjeti koliko se različito krilatica „Naš svijet je lijep“ tumači u raznim zemljama i kulturama . S umjetničkog gledišta, bit će posebno zanimljivo vidjeti kako je pandemija utjecala na ljude i koji su naizgled svakodnevni predmeti i pojave odjednom došli u oštriji fokus. Ljudi sada više cijene stvari koje smo prije uzimali zdravo za gotovo, a prijavljene fotografije to odražavaju.”

Jedna od mjesečnih pobjedničkih fotografija iz veljače 2021. autora Ahmed Jehada

Učite od profesionalaca – ekskluzivni foto savjeti žirija

Po čemu se pobjednička fotografija razlikuje od ostalih? Kako mogu snimiti nezaboravne fotografije koje se ističu? Posebne fotografije pričaju priče i bude emocije. Članovi žirija Ulla Lohmann i Christie Goodwin otkrivaju svoje vrhunske savjete i nude nadahnuće onima koji još uvijek traže taj posebni motiv za prijavu na CEWE Photo Award.

Ulla Lohmann

Moto Ulle Lohmann je “Ne sanjaj – učini”. Ekspedicijska fotografkinja, radi, primjerice, za GEO, National Geographic i BBC. Putuje po cijelom svijetu, fotografirajući udaljene i neistražene krajeve i, kao dio znanstvene ekspedicije, prva je žena na svijetu koja je fotografirala unutrašnjost aktivnog vulkana.

Savjeti:

Osjećaji: fotografirajte ono što osjećate, a ne ono što vidite. Prije snimanja, uvijek odvojim barem pet minuta da jednostavno sjednem i osjetim emocije koje krajolik ili osoba pobuđuje u meni. Tada prema tome biram svoju opremu i kadar. Je li, primjerice, raspoloženje dramatično? U tom slučaju ću možda koristiti filter za pojačavanje tamnih oblaka.

Vrijeme: Čak i najspektakularniji zalazak sunca može postati dosadan nakon nekog vremena. Izlazite sa svojim fotoaparatom bez obzira na vremenske uvjete! Moj savjet je: krenula sam dok još pada kiša kako bih bila sigurna da ću stići na željeno mjesto prije nego kiša prestane i uhvatiti dugu ili posebno dramatično svjetlo. Svijet izgleda tako sjajan i čist nakon kiše, a kišne kapljice blistaju posvuda!

Planiranje: Aplikacije mogu pomoći pri planiranju. Na primjer, ukazuju na to kada se Mliječna staza može vidjeti iznimno jasno ili kad će prve zrake sunčeve svjetlosti pasti na planinsku livadu. Vrlo rijetko se dogodi uhvatim dobru sliku već prvi put kad posjetim neko mjesto. Jednu fotografiju sam planirala gotovo 10 godina prije nego što sam napokon uspjela dobiti željeni efekt.

Jedna od mjesečnih pobjedničkih fotografija iz veljače 2021. autora Gebhard Schuelera

Christie Goodwin

„Moj je cilj gledati dalje od očitog.“ – Britanska fotografkinja Christie Goodwin postala je jedna od najpoznatijih svjetskih portretnih fotografa s nekonvencionalnim kutovima i impresivnim „herojskim snimkama“. Ona je službeni fotograf Royal Albert Halla i radila je na turnejama za poznate osobe poput Eda Sheerana i Paula McCartneya.

Savjeti:

Pozadina: U portretnoj fotografiji jednako je važan izbor pozadine kao i motiv u prvom planu. U većini slučajeva ravna i jednostavna pozadina je najbolji izbor. Ako je pozadina previše dinamična, vaš motiv će se izgubiti u ukupnoj slici.

Oči: Oči su ključ izvrsne portretne fotografije. One su najizražajniji dio lica i uvlače promatrača u sliku. Stoga pripazite da su oči fokusirane 100 posto. Svaka fotografija na kojoj to nije slučaj, neće polučiti željeni efekt.

Rekviziti: Većina se nas osjeća prilično golo kad netko uperi objektiv fotoaparata u nas. Nekima olakšava kada drže nešto u rukama kako bi malo skrenuli pažnje sa sebe. To može biti cvijet, šal, knjiga ili drugi predmet.

Za dodatne informacije posjetite Cewe Photo Award Stranicu

O autoru:

Bez obzira odlučite li se za proizvod kao što je CEWE FOTOKNJIGA, fotografija na platnu, cewe čestitke ili jedinstveni foto poklon u našem CEWE fotosvijetu ćete pronaći pravu mogućnost za sačuvanje Vaših najljepših fotografija u besprijekornoj kvaliteti. Kreativni team naše tvrtke od sada uz već navedene mogućnosti nudi Vam i nekoliko savjeta i korisnih ideja za fotografiranje sve profesionalnijih fotografija.

Odgovor