Sep
17
2021

Spektakularna fotografija koja je osvojila CEWE Photo Award 2021: “Smrznuti svjetionik”

Odabran pobjednik najvećeg svjetskog foto natječaja – rekordna donacija ide SOS dječjim selima širom svijeta “

S gotovo nestvarnom, ali prekrasnom pejzažnom fotografijom svjetionika prekrivenog ledom na otoku Rügen, fotograf Manfred Voss iz Scharbeutza osvojio je ovogodišnju nagradu CEWE Photo Award. U skladu s motom natječaja “Naš svijet je lijep”, profesionalni fotograf istaknuo se među 606.289 fotografija sa svojim senzacionalnim motivom zime i primio nagradu CEWE Photo Award 2021. na svečanoj dodjeli nagrada u Timmendorfer Strandu, u blizini njegova rodnog grada. Istovremeno, SOS dječja sela diljem svijeta oduševljena su ovogodišnjom rekordnom donacijom: 60.628,90 eura otići će na obrazovni projekt organizacije za pomoć djeci na Haitiju.

Nakon razdoblja obilježenog pandemijom, moto CEWE Photo Award-a “Naš svijet je lijep” ove godine ima poseban značaj. Popularnost i najveći broj sudionika na, do sada najvećem, foto natječaju na svijetu još su impresivniji: ljubitelji fotografije iz više od 170 zemalja poslali su rekordan broj od preko 600.000 fotografija. “Smatramo da je važnije nego ikad slaviti ljepotu svijeta i dijeliti s  ​​ljudima ljepotu u svim njezinim aspektima”, kaže dr. Christian Friege, predsjednik Upravnog odbora CEWE -a i član sedmočlanog žirija. “Više prijava nego ikad prije i nevjerojatan raspon fotografskih vještina – CEWE Photo Award 2021. ući će u povijest naše tvrtke kao rekordni foto natječaj”, komentira ovogodišnje natjecanje.

Regionalne dodjele nagrada pobjednicima kategorija

Nakon što je svečana ceremonija dodjele nagrade CEWE Photo Award 2021 u Berlinu morala biti otkazana zbog pandemije, CEWE je odlučio počastiti ukupne i pojedinačne pobjednike. CEWE je započeo regionalnu dodjelu nagrada u Timmendorfer Strandu, rodnom gradu ukupnog pobjednika Manfreda Vossa. Profesionalni fotograf nije samo uvjerio žiri u kategoriji “Krajolik” svojom fotografijom smrznutog svjetionika Sassnitz na otoku Rügen, već je osvojio i ukupnu pobjedu na natječaju.

“Osjećaj je apsolutno sjajan, gotovo nevjerojatan, što sam na kraju pobijedio na najvećem foto natječaju na svijetu”, rekao je Manfred Voss povodom svoje pobjede. “Moto” Naš svijet je lijep” mogao bi se nazvati i motom moje fotografije: svjesno pokušavam uhvatiti ljepotu našeg svijeta na fotografijama.” Na pitanje o izboru svoje fotografije, Voss je rekao: “Posebno mi se sviđa prolaznost i s njom povezana jedinstvenost motiva na slici. Bilo je impresivno vidjeti kakvu je prekrasnu ledenu skulpturu stvorila priroda od ovog svjetionika koji je napravio čovjek.”

Predsjednik Uprave CEWE -a i član žirija dr. Christian Friege uručio je nagradu sretnom dobitniku upravo na Baltičkom moru, ispred njegove kućne kulise. U konačnoj izjavi cijeli je žiri bio jednoglasan: fotografija je bila uvjerljiva i zbog avanturističke priče o tome kako je nastala s velikim izazovom zimskih temperatura, zbog skladnih, svjetlećih boja i zbog izvrsne fotografske tehnike. Ove godine žirijem je predsjedao fotograf “World from Above” Yann Arthus-Bertrand, kao i Christie Goodwin, Ulla Lohmann, Martin Rak, Kai Pfaffenbach i Petra Horn. Osim službene nagrade CEWE Photo Award-a, Manfred Voss oduševljen je ukupnom nagradom u vrijednosti od 25.000 eura, uključujući putni vaučer, novu fotografsku opremu i foto proizvode tvrtke CEWE.

Više od 60.000 eura rekordne donacije SOS dječjim selima širom svijeta za obrazovni projekt na Haitiju

SOS dječja sela diljem svijeta također su dobitnici ovogodišnje nagrade CEWE Photo Award: CEWE donira 10 centi SOS dječjim selima širom svijeta za svaku fotografiju prijavljenu na natječaj. Petra Horn, članica uprave SOS Dječjih sela u cijelom svijetu, prihvatila je ček donacije u iznosu od 60.628,90 eura od Thomasa Mehlsa, člana Uprave, u sjedištu CEWE-a u Oldenburgu. “Vrlo sam zadovoljna što smo ponovno mogli biti dio najvećeg svjetskog foto natječaja sa SOS dječjim selima u svijetu i što smo dobili i tako veliku donaciju”, naglasila je Petra Horn prilikom primopredaje. “Također mi je bila posebna čast što sam bio član žirija i što sam mogao pomoći u odabiru pobjedničkih slika iz nevjerojatnog obilja fotografija visoke kvalitete.

Donirani iznos će koristiti obrazovnom projektu na Haitiju. “Uvjereni smo da će donacija biti posebno korisna za obrazovanje djece na kriznom Haitiju”, kaže Thomas Mehls. Na lokaciji SOS dječjeg sela Santo blizu Port-au-Princea, donacija je iskorištena za dodavanje još jednog školskog kompleksa u osnovnu i srednju školu. Izgrađeno je ukupno 14 novih učionica tako da sada školu može pohađati 500 djece više nego prije. Sada će ovu školu pohađati ukupno više od 1.000 učenika.

O autoru:

Bez obzira odlučite li se za proizvod kao što je CEWE FOTOKNJIGA, fotografija na platnu, cewe čestitke ili jedinstveni foto poklon u našem CEWE fotosvijetu ćete pronaći pravu mogućnost za sačuvanje Vaših najljepših fotografija u besprijekornoj kvaliteti. Kreativni team naše tvrtke od sada uz već navedene mogućnosti nudi Vam i nekoliko savjeta i korisnih ideja za fotografiranje sve profesionalnijih fotografija.

Odgovor