Praćenje narudžbe
Foto kiosci
Informacije
01/3445401

Moj korisnički račun

Molimo odaberite...
Prilikom odjave, iz sigurnosnih razloga, brišu se svi nespremljeni projekti i sadržaj vaše košarice.

Vodič za naručivanje klasičnih fotografija - pomoć za naručivanje fotografija istih ili različitih omjera i dimenzija

Analogna i digitalna fotografija razlikuju se u pogledu omjera. U analognom području, negativ (filmski) omjer 35 mm je 2:3. Kao rezultat, na primjer (kada se razvija na roli fotopapira širine 10 cm), uvijek se dobiva format slike 10x15 cm. Omjer stranica trenutnih digitalnih fotoaparata obično je 3:4 zbog zadane postavke. Pojedinačno skaliranje slika (kao što je izrezivanje) ili slika snimljenih s dvije ili više kamera ili postavki može uzrokovati razliku u veličini. Kao rezultat, na primjer, kada se razvije na istoj roli foto papira širine 10 cm, slika na fotopapiru će biti 10x13,5 cm. U slučaju fotografije veličine 10x15 cm time bi se tijekom obrade fotografije odsjekao dio motiva.

U slučaju izrade fotografija, skrećemo pažnju na to da koristimo već provjereno rješenje u Europi, a to je izrada fototgrafija na fotopapiru prema omjeru pristiglih digitalnih fotografija. U ovom slučaju, visina slike je uvijek prilagođena, širina varira ovisno o datoteci koju šaljete (promjenjiva / dinamička veličina ispisa), a sve točke fotografije se dodaju na fotografju na fotopapiru. Visina fotografije u ovom slučaju bit će 10 cm (na temelju panoramskih fotografija). Međutim, duljina fotografija može varirati (zbog različitih omjera) budući da su rezultat skalirane slikovne datoteke tijekom ekspozicije. U praksi to znači da će fotografije s različitim omjerima rezultirati različitim širinama ispisa.

Format 3:4:

9" = 9x11 cm
10" = 10x13 cm
11" = 11x15 cm
13" = 13x17 cm
20" = 20x27 cm
30" = 30x40 cm

Ako vaše fotografije nisu snimljene u klasičnom omjeru (2:3), ali želite fotografije na fotopapiru s ovim omjerom, tj. ako želite svoje fotografije dobiti u istoj veličini (jer biste ih stavili u gotovi okvir, na primjer), preporučujemo da odaberete između sljedećih opcija:

 • pazite da se veličina fotografije na vašem fotoaparatu ne promijeni, uvijek slikajte s istom rezolucijom fotografije i postavkom omjera
 • promijenite veličinu fotografija u program za uređivanje slika prije slanja, ili
  • nemojte naručivati ​​s online sučelja, već besplatno preuzmite CEWE Fotosvijet program za naručivanje s naše web stranice. Možete promijeniti veličinu fotografija u uređivaču za fotografije ili ako se ne želite mučiti s izrezivanjem fotografija, odaberite "Klasični format" prilikom narudžbe.
   Dakle, u fotoprogramu imate izbor Originalnog formata (cijeli motiv će biti na stranici, ali ako omjer stranica nije isti, širina se može mijenjati) ili Klasičnog formata kada će fotografija biti 2:3 (veličina fotografije će biti ista, ali ako je omjer promjenjiv, motiv može biti odrezan na nekim fotografijama). U sučelju za naručivanje fotografija (fotoprogramsko i online) označavamo dio koji će biti izrezan s vaših fotografija s poprečnim prugastim područjem. Tek tada će vaše fotografije na fotopapiru biti iste i standardne veličine. Ako vam je važnije da se svi motivi pojavljuju na fotografijama na fotopapiru, odaberite “Originalni format”. U ovom slučaju veličina fotografija jednaka je omjeru stranica originalnih fotografija, ovisno samo o postavkama koje ste odabrali (kvadrat, panorama, normalno, prilagođeno itd.).
 • Ako ima na fotoaparatu koristite postavku 3:2. U ovom slučaju, fotografije se obrađuju u uobičajenim analognim veličinama (npr. 10x15 cm).

Također je važno napomenuti da se tisak radi na papiru u roli pa su dimenzije role presudne. Točne dimenzije (moguće odstupanje od 1-1 mm između zavojnica):

 • 9x13: širina rolne je 89 mm
 • 10x15: širina rolne je 102 mm
 • 11x17: širina rolne je 114 mm
 • 13x18: širina rolne je 127 mm
 • 15x20 cm: širina rolne 203 mm (dostupno samo na premium papiru)
 • 20x30: širina rolne je 203 mm
 • 30x40: širina rolne je 305 mm

Kako bi izbjegli bijele rubove, stroj će osvijetliti površinu veću od papira, pa će se na rubovima izgubiti 2-2 mm sadržaja i rezač će rezati 1-1 mm svoje duljine. (Visina slika na papiru je uvijek fiksna, odgovara dimenzijama role foto papira (npr. fotmat 10", duljina slika će biti drugačija.)

Ako imate dodatnih pitanja o omjeru širine i visine, obratite se našoj službi za korisnike na 01/344 5401, od ponedjeljka do nedjelje, između 8:00 i 17:00 sati.

Naručivanje izrađenih fotografija